A for Androgyn

Érdemes utánanézni alapvető adatoknak arról a témáról, amiről szavakat óhajtasz ontani az éterbe. Például hiábavalóság terjengős fejtegetéseket fogalmazgatni a ‘magányos fiú’ és a ‘felesleges ember’ karaktereknek az Yves Saint Laurent férfiöltözet-kampányokban való megjelenéséről, ha a modell, akiről írni szeretnél, legnagyobb meglepetésedre… nő.

Szerencsémre véletlenül eszembe jutott, hogy utánanézzek egy inspiráló tumblr asszociációnak, így egy félreértésre alapozott elmélkedés publikálása helyett inkább körüljártam az androgün modellek témakörét.

Definiálni azt, mi a férfias vagy nőies, nehéz hiba nélkül. Ráadásul ha még a kettő össze is keveredik, csinos kis káoszt kapunk. Ez a jelenség a modellvilágban is megjelent, néha már nem egyszerű a nemeket megállapítani. Én a négy legnépszerűbb androgün modellt emelném ki. Saskia De Brauw, Agyness Deyn, Erika Linder, ők nők, akiknek egészen egyszerűen az adottságaik teszik lehetővé az olykor maszkulin, olykor feminin megjelenést a kamera előtt. Andrej Pejic viszont fiúnak született, de nem csak a fotózásokon, hanem a valóságban is női szerepet vesz fel (gyakran látni női ruhákban, stb).

Szokatlannak hat ez az egész, de ennek ellenére nem új – gonduljunk az ókori férfi-nő kettészakadás mítoszra-, viszont számomra kérdés maradt, hogy az androgünitással játszó fotósorozatok célja az elfogadtatás vagy csak a polgárpukkasztás?

Well, I almost published a post about a modell who appears in YSL for men campaigns. It’s sounds good, but if I hadn’t check out the resources I would have published a huge misunderstanding. Because I’m supposed to write she instead of he.

To define well masculinity or femininity is already difficult. If you mix it, the chaos is done. Androgyny appears in fashion industry as well, sometimes it’s hard to make difference between boys and girls. Saskia De Brauw (she’s the one who appeared in the YSL campaign), Agyness Deyn, Erika Linder – they are girls who have the talent to look like a boy. Andrej Pejic was born as a boy, but she also looks great as a boy or as a girl. She defined herself living ‘in between genders’ and prefers to dress like a woman – according to an interview.

Sounds weird, but it isn’t unnatural at all – just remember the ancient gender-separation myth. One question left, what is the intention behind those photoshoots? They want to provocate or make everybody accept androgyny?

modells copia saskia copia

Advertisements

Leave a thought

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s